Vitaliteit op de werkvloer
6 november 2024
Vitaliteit is een steeds belangrijker item, zo ook op de werkvloer. Wat houdt dit precies in? Wat wordt er bedoeld met een vitale werknemer?
Heel simpel gezegd, een vitale medewerker is een gezonde medewerker. Een medewerker die fit is, lekker in zijn vel zit, met enthousiasme zijn werk doet, anderen motiveert, zorgt voor een goede werksfeer en betrokken is bij het bedrijf. Een vitale medewerker is duurzaam inzetbaar, zorgt voor hoge productiviteit en heeft minder ziekteverzuim.
De vitaliteit is onder te verdelen in:
- Mentale gezondheid (Gevoelens, gedachten en gedrag)
- Sociale gezondheid (verbinding met anderen)
- Fysieke gezondheid (Lichamelijke gezondheid)
Zowel voor werkgever als werknemer is een vitaliteit dus een win-win situatie. DWT installatiegroep legt dan ook de FOCUS op de vitaliteit van medewerkers, het kapitaal van onze organisatie. Voor DWT installatiegroep is werkplezier dan ook een doorlopend onderwerp wat op onze agenda staat en onderzoeken we steeds hoe we het werk nog leuker kunnen maken. Een fijne cultuur staat hoog in het vaandel. Daarnaast willen wij medewerkers stimuleren om zichzelf te ontwikkelen en om een gezonde leefstijl te hebben of te krijgen.
– Sindy Wesdorp-den Haan
Voor Mario is vitaliteit een belangrijk thema. Hij sport al meer dan 14 jaar, meestal 5 dagen per week. Hij heeft een passie voor krachttraining in de sportschool. Daarnaast is hij al 11 jaar met veel plezier voetbaltrainer (sinds drie jaar gediplomeerd). Maar ook voeding ligt hem aan het hart en inmiddels is hij zich bewust van de impact van voeding op zijn gezondheid. Recent is hij begonnen met het begeleiden van een collega op het gebied van voeding en sport met als doel om een vitale werknemer te creëren. Mario vertelt hoe hij hier vorm aan heeft gegeven samen met de collega.
“In het eerste gesprek hebben wij wederzijdse verwachtingen doorgesproken en het voedingspatroon van de collega doorgenomen. Voeding is cruciaal voor het behalen van resultaten. We hebben zijn caloriebehoefte berekend op basis van zijn levensstijl, werk, sport, lengte, gewicht, en
leeftijd. Hierdoor kon mijn collega inzien wat hij dagelijks eet in termen van calorieën, eiwitten, koolhydraten, en vetten. Bewustwording van voedselinname maakt het gemakkelijker om calorieën te beheersen. Tussendoortjes die alleen honger stillen, begreep hij nu, helpen niet bij het behalen van de juiste resultaten. Ook hebben we voedsel met veel calorieën vervangen door gezondere opties die even lekker zijn. Ik ben van mening dat je de beste resultaten behaalt door de hoeveelheden te wijzigen zonder te veel te veranderen aan de diversiteit van je eetpatroon. Crashdiëten kunnen snel gewichtsverlies opleveren, maar zijn moeilijk vol te houden en leiden vaak tot gewichtstoename op de lange termijn.
Mijn doel is om mijn collega bewust te maken van voeding en hoe dit van invloed is op zijn welzijn. Het gaat erom dat hij zelf bewuste keuzes kan maken bij verleidingen zoals traktaties. Een keer per week gaan we samen 1,5 uur naar de sportschool, waar we krachttraining en cardio doen. Samen trainen motiveert hem, en het streven om sterker te worden dan ik, in combinatie met gewichtsverlies, motiveert hem nog meer. Ik verwacht van mijn collega dat hij minstens 2 keer per week zelfstandig beweegt, het kan van alles zijn, zoals wandelen, hardlopen, fietsen of zelf naar de sportschool gaan. Het doel is dat hij beseft dat bewegen goed voor hem is, en niet alleen voor DWT. Al met al denk ik dat de vitaliteit van de collega goed aangepakt wordt, omdat ik mij richt op alle gebieden, namelijk: Mentaal, sociaal en zijn fysieke gezondheid. De persoonlijke aandacht maakt het aanbod compleet. Uiteindelijk is het de bedoeling dat het een resultaat oplevert: Een vitale werknemer.’’
Een samenwerking op maat
Ons team staat voor u klaar om u te helpen naar de juiste oplossing voor uw maatwerk vraagstuk