KAM coördinator Marina

26 maart 2025
Het is cruciaal om een cultuur te bevorderen waar mensen elkaar durven aan te spreken op hun gedrag.
Marina Mol-Krijger is KAM coördinator bij DWT installatiegroep.
Wie denkt dat Marina, KAM (kwaliteit, arbo en milieu) coördinator bij DWT, zich alleen maar bezighoudt met procedures, lijstjes en checklists, zit er ver naast. Volgens Marina draait het om het actief betrekken van mensen die het werk moeten verrichten. Bewustwording van collega’s is één van haar belangrijkste taken.
Kun je wat meer vertellen over je achtergrond?
“Ik woon in ‘s-Heer Abtskerke, hier ben ik met mijn ouders komen wonen toen ik net 6 jaar oud was en ben er nooit meer weggegaan. Mijn man en ik hebben drie kinderen van 19, 17 en 15 jaar. Na de Havo heb ik de HBO-opleiding Logistiek en Technische vervoerskunde gevolgd aan de Zeevaartschool in Vlissingen. Ik was niet iemand die zich alleen bezighield met studeren en ik deed veel ‘ernaast’. Dit zorgde er weleens voor dat de schoolresultaten wat minder waren. Na mijn opleiding heb ik verschillende functies vervuld, zoals planner en administratieve functies. De laatste 7 jaar werk ik als KAM coördinator en heb ik ook het diploma Middelbaar Veiligheidskundige behaald.”
Wat houdt jouw functie precies in en wat spreekt jou hierin aan?
“Een KAM-coördinator houdt zich bezig met alles wat te maken heeft met kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu binnen een organisatie. Het spreekt mij aan dat DWT niet alleen waarde hecht aan prestaties, maar ook om mensen geeft. Tijdens mijn sollicitatie bracht bijvoorbeeld een jongeman met het syndroom van Down ons koffie, dit geeft wel iets aan, vind ik. Het allerleukste van mijn functie vind ik de bouwplaats bezoeken en met collega’s in gesprek te gaan over wat er speelt en bewustwording op gang te brengen.”
Hoe creëer je deze bewustwording?
“Tijdens een bouwbezoek de dialoog aangaan met monteurs of projectleiders, evenals het organiseren van toolboxmeetings. Dit laatste is bedoeld om mensen te laten nadenken of discussiëren over een specifiek veiligheidsthema. Ik houd de toolboxmeetings expres kort en praktisch omdat het vaak als een verplicht nummer wordt gezien. Het begint vaak bij de monteur zelf; stel jezelf de vraag: is wat ik nu doe veilig? Zelfs als het altijd goed is gegaan en je het al jaren op dezelfde manier hebt gedaan. Daarnaast is het cruciaal om een cultuur te bevorderen waar mensen elkaar durven aan te spreken op hun gedrag. Als bedrijf zijn we voor verschillende kwaliteitssystemen en normen gecertificeerd, wat ons motiveert om voortdurend te verbeteren. Maar ook bijvoorbeeld het ongeluk met een stagiair van een installatiebedrijf in Drenthe triggert ons om kritisch naar onszelf te kijken hoe ons beleid is vastgelegd rondom stagiaires.”
In hoeverre is het milieu een thema op dit moment?
“Milieu en duurzaamheid zijn momenteel heel actueel bij DWT. Belangrijke gebieden zijn onder andere energieverbruik, afvalbeheer, transport en leverancierskeuze. Denk aan elektrificatie van het wagenpark, efficiënt koelen en verwarmen van gebouwen, afval scheiden, papierloos werken en porseleinen kopjes gebruiken in plaats van wegwerpbekers. Daarnaast kun je samenwerken met leveranciers om afspraken te maken over verpakkingsmateriaal.”
Hoe vind je het als vrouw in de techniek, waarin je veel met mannen samenwerkt?
“Het samenwerken met mannen is voor mij heel vanzelfsprekend. Zowel in mijn opleiding als in het werk dat ik tot nu toe deed. Ik voelde mij altijd gewoon ‘one of the guys’. Nu ik in een kantoorkamer werk met bijna alleen maar vrouwen, vind ik het wel grappig om te merken dat vrouwen het soms over andere dingen hebben dan mannen. Voor mij maakt het verder weinig verschil of ik met vrouwen of mannen werk.”
Hoe zou je jezelf omschrijven?
“Vanuit mijn opvoeding heb ik een bepaalde nuchterheid meekregen, ik sta met beide benen op de grond en heb ik een ‘doe maar gewoon’ mentaliteit. Verder hou ik van een sociaal praatje, maar kan ik ook wel de ‘kat uit de boom’ kijken. Op vakantie gaan vind ik leuk, maar als het aan mij ligt, is een weekje prima. Ik vind het altijd fijn om weer naar huis te gaan. Ik kan mezelf in en rond huis prima vermaken. We hebben een aantal katten, geiten, kippen en eenden lopen, die zorgen voor beweging en gezelligheid. Ik vind het heerlijk om een paar keer per week een rondje te gaan hardlopen. Daarnaast vind ik het leuk om af een toe een taart te bakken, hier kan ik best creatief mee bezig zijn. Ik denk dat ik iemand ben die tevreden is met wat ze heeft. Ik geloof dat het geluk te vinden is in kleine dingen en ik ben blij en trots op ons gezin.”
Een samenwerking op maat
Ons team staat voor u klaar om u te helpen naar de juiste oplossing voor uw maatwerk vraagstuk